Ιστορία του καπνού

Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του '60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία. Τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν το 1965 σε νόμο, ο οποίος προέβλεπε -μεταξύ άλλων- την αναγραφή σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Στις 6 Φεβρουαρίου 1987 τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα κατά του καπνίσματος στις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες.
Η Ελλάδα πάντως ήταν μια από τις πρώτες χώρες που δημιούργησαν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος όχι για λόγους υγείας αλλά για το κίνδυνο πυρκαϊάς. Στις 31 Ιουλίου 1856, ο Όθωνας εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους.
Οι πρωτοι που ανακαλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του κάπνου ήταν οι ινδιάνοι. Συνηθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την αφιξη των ευρωπαίων στην αμερικάνικη ήπειρο η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν σε όλο τον κόσμο.
Πρώτη φορά καλλιέργεια καπνού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έγινε στη Γαλλία το 1560 από τον AndreThevet, Ωστόσο, το φυτό εκείνο ελάχιστα προσέλκυσε την προσοχή των Γάλλων, μέχρις ότου εισήχθη στην Βασιλική Αυλή από τον JeanNicot.Ο Nicot επέμενε ότι ο καπνόςδιέθετε θεραπευτικές ιδιότητες και ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Έτσι τα βιβλία της φαρμακολογίας του 1590 αναφέρουν για πρώτη φορά τον καπνό ως θεραπευτικό μέσομε την ονομασία που πήρε από τον ίδιο,Νικοτίνη.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή καπνού στην εποχή μας .Μετά από αυτήν είναι η Βραζιλία ,η Ινδία και αμέσως μετά οι Η.Π.Α..Η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια ήταν στην 7η θέση παγκοσμίως και 1η για την Ευρώπη με παραγωγή σχεδόν 130.000 τόνους καπνού ετησίως .Στην σημερινή εποχή όμως η παραγωγή έχει πέσει στους 25 με 35.000 τόνους ετησίως .
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 1920 με 1922 η παραγωγή είχε αυξηθεί πολύ σημαντικά σε σημείο να καταλήξει ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εξαγωγής της ελληνικής οικονομίας . Ένας σημαντικός λόγος που καλλιεργεί η Ελλάδα καπνό είναι γιατί το κλίμα του εδάφους είναι ευνοϊκό για την παραγωγή του.
Η εμφάνιση του καπνού στην Ελλάδα χρονολογείτε περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα ,τότε δύο έμποροι Γάλλοι καλλιέργησαν τα πρώτα φυτά καπνού στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Αξιού και της Ξάνθης και αυτό ήταν μόνο η αρχή της εξάπλωσής του στην Μεσόγειο και στη Βαλκανική Χερσόνησο.
